Výlet Kubrica - Teplice - zhodnotenie

Článok uverejnený: 15.02.2010 20:07:00
Počet reakcií: 61 / chcem sa vyjadriť

 

pridané 12. 2. 2010

    Na úvod sa vopred ospravedlňujem za miernu časovú dilatáciu a tým pádom oneskorené uverejnenie reportáže z turistiky. Sám netuším dôvod prečo som sa k tomu odhodlával tak dlho. Jedna vec je istá. Ako miestny loser a povaľač som sa dnes držal svojej prezývky a nebol som v práci čo vo mne evokovalo túžbu napísať kuloárne memoáre z pred dvoch týždňov. Mandarinkový kompót, ktorý som práve dojedol s jahodovou zmrzlinou mi dodal odhodlanie a potrebnú inšpiráciu. Sladkasto ľadová kulinárska špecialita vo mne oživila spomienky na nevšedný turistický zážitok. Začnem pekne z ostra pretože mám pocit, že v diskusných príspevkoch na to nemal nikto žalúdok. BOL TO MASAKER!!! Sám som nečakal takú nevhodnú dvoj kombináciu hlbokého snehu a dĺžky trate. Priznám sa, že ako turistický vodca som absolútne zlyhal a podcenil náročnosť pochodu...

Hneď na začiatku začína relatívne strmé stúpanie čiže to najťažšie si človek odbije v úplnom úvode. Samotná trať nie je až tak obtiažna ale teraz cez zimu...???  Našim najväčším nepriateľom bol totiž čerstvo napadaný sneh. Vôbec som si neuvedomil, že budeme v tú sobotu absolútne prví ľudia, ktorí prešľapú značený chodník. Aj keď nás bolo desať, nemali sme šancu pokoriť matku prírodu. Ja som išiel prvý ako jediný, ktorý mal snehové návleky a robil som čo sa dalo aby som uľahčil cestu mojím nasledovníkom.

obr. 1 - Zimná etuda

Bola to však len slabá náplasť a už pri prvom stúpaní sme sa roztrhali na malé skupinky, každá idúc vlastným tempom. Počasie bolo celkom priaznivé, sobotné bezvetrie s nízkou ale veľmi hustou oblačnosťou bez sneženia. Po prvom výstupe sme dostali na úroveň respektíve priamo do mrakov. Viditeľnosť som odhadol na 20 metrov. V hlbokom čerstvom snehu, zaliaty nepreniknuteľnou bielo bielou hmlou dostávala zabrať najmä psychika.

obr. 2 - Právnik Patrik s otočenou perspektívou

Hlavou mi vírili rôzne scenáre o predčasnom návrate pretože to čo sme prežívali nemalo s príjemnou víkendovou prechádzkou nič spoločné. Ľudské odhodlanie zdolávať prekážky je však silnejšie ako okolitý nečas a lúkou sme vystúpili na miernu rovinku. Som hrdý na to že mám takých silných priateľov, ktorý neochvejne stoja za svojím cieľom a neodradí ich ani nepriazeň terénu.

obr. 3 - Plný entuziazmu po prvom vrchole

Pochvala patrí najmú nežnejším polovičkám nášho „vrcholového družstva“ a tiež aj Patrikovi, ktorý sa trepal v tom čase so sadrou (a nebol to záhradný trpaslík pod pazuchou). Cestou sme sa posilňovali obľúbeným spoločenským nápojom – borovičkou, ktorá vzpružila sebavedomie a vymaľovala januárovú čiernobielu krajinku. Pred nami sa týčilo druhé ťažké aj keď o niečo kratšie stúpanie, ktoré sme úspešne zvládli. Mysticky pokojné ticho lesa nás previedlo druhou polovicou trasy, ktorá sa už iba mierne zvažovala až po vrch Machnáč.

obr. 4 - Lesní škriatkovia

Úplne premočený sme zišli asfaltovou cestou do Teplíc a tam sa zohriali pri dobrom jedle a pití v reštaurácii. Naše osudy nakoniec rozdelili dva autobusy smerom domov a prenádherná sobota navždy skončila. Suma sumárom sme meškali dve hodiny, čiže predpokladaný trojhodinový výlet mal nakoniec neuveriteľných päť hodín za čo sa vám aj touto cestou ospravedlňujem.

obr. 5 - Nastenka

Pochvala, poďakovanie a obdiv patria všetkým vám priatelia, ktorí, ste hrdinsky so všetkou poctou a pompéznosťou prešli celú trasu bez jediného zaváhania.  Nebáli ste sa vydať do neznáma a dokázali ste opustiť teplo domova aby sme spoločne prežili veci nevšedné. Pevne verím, že ste bohatší o duchaplný zážitok spojený s fyzickou námahou, ktorá ako balzam osprchovala vašu psychickú pohodu a otvorila oči pre pozitívne podnety nášho nádherného sveta. Vidíme sa nabudúce...

bezo

update: 15/02/10 @marcel one

..priatelia, oneskorene ale predsa, zopár fotografií z toho pozoruhodného výletu po okolí. Bezo to fantastične naplánoval (aj keď nie celkom presne..) , cesta bola dlhá, nezvyčajná, príjemná, únavná ale fskutku zaujímavá.. Rád sa zúčastním ďalšiho objavného tripu do okolia...pripájma zopár fotografií..

obr.1

 

 

obr. 2

 

obr.3

 

obr.4

 

obr.5

 

obr.6

 

obr.7

 

obr.8

..na fotografiách ú fšetci zúčastnení okrem mňa samozrejme.. ja radšej som za aparátom, ako pred ním :)

pôvodný článok uverejnený 28. 1. 2010

 

Priatelia

   Na úvod trocha teórie. Po všednom a nudnom pracovnom týždni, v ktorom sú naše mozgy otupené pracovnou jednotvárnosťou navrhujem zmenu. V našich životoch sú dni, ktoré sa navzájom podobajú formou aj obsahom: práca, televízor, spánok ... Vonkajšie podnety sú utlmené na maximum a mozog nemá dôvod pamätať si navzájom rovnaké udalosti. To je hlavný dôvod prečo sa nám zdá, že čas letí čoraz rýchlejšie. Keď sme boli mladší, zažívali sme oveľa viac rôznorodých situácií a každá utkvela v našej pamäti. Položme si každý otázku: Naozaj je toto zmyslom môjho života? Má cenu prežívať vo vnemovom delíriu a tváriť sa nadmieru spokojne? Chce sa mi zastaviť rozbehnutý kolotoč stereotypu?  Čo si poviem na smrteľnej posteli: pamätám si iba opojenie mladosťou, slobodou, voľnosťou a potom 40 rokov monotónnej hladiny v jazierku života, bez jedinej vzrušujúcej vlny...

Sám sa riadim heslom: radšej ľutovať to čo som urobil ako to čo som neurobil. Preto som za každú vlnu, ktorá rozčerí zrkadlovo rovnú hladinu našej existencie. Čo som tým vlastne chcel povedať? Víkend sa opäť blíži a nás čaká dilema. Križovatka rozhodnutia čo s voľným časom má len dve možné cesty. Záleží len a len na mne, ktorú alternatívu si vyberiem. Či budem sedieť v teple bytu medzi štyrmi betónovými stenami pred mihotajúcim obdĺžnikom alebo.....

 

    V sobotu má mierne snežiť, tak je predpoklad, že nebude slnečno. Nemá opodstatnenie a už vôbec nie zmysel štverať sa na vyššie kopce za cenu panoramatického výhľadu. Myslím, že pekná cesta čerstvo zasneženým lesom má zimné čaro porovnateľné s vysokohorskou turistikou. Spoznáme mlčanlivé ticho spiaceho lesa občas prerušné lúskaním veveričky. Pri troche šťastia uvidíme vysokú zver a voľne pobehujúce zajace poľné. Navrhujem prejsť trasu z Kubrice smerom do Trenčianskych Teplíc, ktorá ponúka všetky spomenuté možnosti enviromentálneho vyžitia.

 

Trasa má na dĺžku 11,71 km a začína žltou značkou v Kubrici aby sa neskôr nadpojila na modrú, ktorá nás zavedie až do Trenčianskych Teplíc. Nachádzajú sa na nej 2 stúpania, ktoré nie sú až tak strmé, lebo som ich už nespočetne mnohokrát vyšliapal na bicykli. Ak sa vám zdá túra neprimerane dlhá tak zdôrazním, že minulotýždňový výlet mal dĺžku 11,33 km a napríklad taký výstup a zostup na Inoveckú chatu má dĺžku 10,54 km. Kto neverí alebo pochybuje nech si to presne zmeria tu: mapy.hiking.sk/ .

 

Časový harmonogram:

- 11:07 hod., odchod MHD č.11 z Hasičskej ulice prípadne 11:20 hod. z Kubrej pre novodubnických turistov,

- 11:30 výstup na konečnej zástavke v Kubrici (pri krčme),

- turistika podľa vyznačenej mapy cca 3 hod. (pretože po ceste nebudú podniky kde sa zasedíme),

- 15:00 odhadovaný príchod do Trenčianskych Teplíc,

- večera, pivko, neviazaná zábava...,

- rozchod busom do Trenčína (18:07 hod.) a Novej Dubnice (18:12 hod.).

 

Praktické rady čo mať pri sebe:

- kvalitná nepremokavá obuv a oblečenie (predpoklad neodhadnuteľného množstva snehu),

- niečo na zakusnutie (v prípade hladu),

- sladkosť (v prípade energetického šoku v kopci),

- termoska s čajom (v prípade fyzického smädu),

- ploskačka (v prípade psychického smädu),

- plavky (v prípade návštevy open-air termálneho bazéna).

 

Teším sa na vašu hojnú účasť a priehrštie nezabudnuteľných zážitkov. Spoločne to dokážeme pretože viac hláv = viac kapusty...

 

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

ja idem
esak   [28.01.2010 11:15:00]

ja idem.
pigi bude s monickou v sluzbe, takze moja sobota bude vyzerat takto
1. rano vstanem s monickou a pojdeme do sluzby
2. zoberiem si auto spat do NDCA a budem cosi kodit
3. pred 11tou zaveziem do sluzby pigiho a auto necham v TN
4. pojdem s vami na turu
5. po ture pojdem s vami do TN
6. zoberiem pigiho a auto do NDCA
7. budem cosi kodit
8. rano vstanem a pojdem pre monicku do TN

meno psika
bezo   [28.01.2010 12:20:17]

Som si myslel, ze pigi sa pise ako Piggy
Schvalne: pigi alebo Piggy
Nahoda? Ee, skor osud...

PIGI
esak   [28.01.2010 13:00:01]

Je to Pigi odvodene nasledovne
1. plemeno mops je zname svojim krochtanim a chrapanim
2. ktore zvieratko krochka? - priaaaaasiaaaaaaaaaaatkoooooooooo
3. prasiatko po anglicky Pig
4. posledne i v slove Pigi je prve pismeno zo slova internet

Takze takto to je. A poznamocka na koniec. Toto odvodenie nie je autorizovane monickou, je to moja naivna predstava.

A uplne nakoniec sa tesim na turu, lebo je to prilezitost ukazat svojmu zelenemu rocksaku sneh.

meno psika
predseda   [28.01.2010 13:04:52]

Podla mna je to jednojednoznacne Piggy Op. A dufam, ze ked zmutuje, bude mat aj podobny hlas.
Idea pochodu je vskutku excelentna, prosim ale este aby niekto zavolal na SHMU, ci nahodou nebude niekde na trase lavina alebo nebodaj zemetrasenie.

ja idem
ivana   [28.01.2010 20:12:09]

...aj ja idem, aj ked nemam kvalitnu nepremokavu obuv a bojujem s myslienkou, ci si zobrat kvalitnu premokavu alebo nekvalitnu nepremokavu. Hadam tuto dilemu do soboty vyriesim.

hurrrraaaa
olinka a ivatka   [28.01.2010 21:25:04]

ivanka, ani nevies ako si nas potesila. konecne nebudeme same dve zenske v muzskom chlieve. a odporucame ti zobrat si nielen kvalitnu premokavu obuv ale aj nejaky pekny top, ked to nahodou zaparkujeme v stepse ako minuly tyzden po ture. ze olinka?

...
olinka   [28.01.2010 21:26:22]

ja som nemala ziadny pekny top ....

cooooo???
iveta   [28.01.2010 21:28:04]

som svedkom, ze mala na sebe najnovsi top zo svojej skrine!!!

oné,,,
marcel one   [28.01.2010 22:27:43]

aj ja idem. fskutku :)

re: one
bezo   [29.01.2010 07:24:43]

no to som zvedavy...

veselo
právnik patrik   [29.01.2010 12:33:22]

..sa pytam macika, uz si reagoval na tu turu? ..macik, ze nie.. mu hovorim, macik, tak ja zareagujem aj v tvojom mene.. macik ze, O.K!

tak reagujem.. ideme obaja.. patrik aj marcellus..

..nevadi, ze v macikovom mene uz niekto reagoval fcera vecer :)

:-)))
bezo   [29.01.2010 13:44:58]

marcel !!!

:-)))
marcel one   [29.01.2010 14:20:40]

bezo !!!

možem sa pridat?
peter   [29.01.2010 15:35:25]

kedže na silvestra sa podarili len krátke tury do miestnich terchovských lokálov rád by som sa pridal k vám a pomohol vám prešlapat chodník do nejakého teplického lokálu :-)

ignorujem
beny   [29.01.2010 16:38:14]

ignorujem tuto akciu,nakolko moj (ne)cteny brat marec odignoroval moje narodky a gratuloval mi az v den narodiek a nie den pred tym nakolko som mu to duploval dva tyzdne pred narodkami, ked odchadzal podnapity domov, ze cez vikend urobim rodinu seslost,radsej isiel na hory...chlebíky mi okorali,tortu som dojedal dnes rano a pukance musel dojest Frodo Pytlik (skrecok)....inak dnes som bol lyzovat na čičmanoch...ina pecka a rano idem do Tatranskej Lomnice tak akcie sa nezucastnim!!!!

re: mozem sa pridat?
bezo   [30.01.2010 09:45:20]

jasne, pridaj sa, kazda noha v snehu dobra... :-)))

Po ture
esak   [30.01.2010 20:33:51]

Rad by som vsetkych upozornil na vysledok funcknosti trojobalu ponozka / igelit / ponozka.

Zostava bola nasledovna:
- ponozka hunata priamo na nohe
- mikrotenovy sacok s velkostou pokryvajucou chodidlo az po patu
- ponozka hunata - seda vojenska - povestna z mojich opitych akcii

Pri vyzuvani som zistil ™śs•?ĄrŁŻ ®®rź¶#%$#µrĽ» ÎŢeßţc?‰n€??‡˜ a tym padom je to jasne

video
beny   [31.01.2010 02:22:12]

čičmany video


Whisky - ya mama video z čičman

tak jak
mimino   [03.02.2010 22:11:53]

nazdar turisti. tak ako vam to dopadlo, kto si bol vycistit hlavu. ze by sa macik rano pramohol a vstal, a vzal zo sebou aj peta :-)

ad: tak jak
marcel one   [04.02.2010 00:50:55]

pan minek ) noo, ja som so fstavanim nemal problem )) pripravili sme si kvapalny urychlovac, pockali na Esaka a sli do TN.. odtial spolocne busom do Kubrice a peso dalej az do Teplic.. bolo fajn )

zdar mimino
právnik patrik   [05.02.2010 12:59:13]

..sme valili cez polmetrove snehove deky sta snezne frezy.. akurat macikov zazivaci trakt nejak blbo zareagoval na pizzu po ture :)

..ja v cz.. v spravach len sama kalamita.. predpokladam, ze uz 2 tyzdne si nevysiel zo snehom zaviateho bejvaku.. :)

oprava
právnik patrik   [05.02.2010 12:59:52]

..tam malo byt "jak v cz?"

co je
mimino   [12.02.2010 11:08:09]

som napisal prispevok a nic

nazdar
mimino   [12.02.2010 11:24:57]

tak este raz.asi som ho nejak zmazal. a taky dlhy kurva. zas to budem pisat hodinu
tak som prekvapeny ze najvacsi povalaci sa premohli k takemu pochodu drsnou zasnezenou krajinou. na tychto turach je najkrajsi ten koniec. to zhrnutie niekde u pifka. niekedy az do fcasnych rannych hodin.
a k tej kalamite. pada pada ako prasa, tolko snahu nepamatam co tu byvam. tu napadlo a za par dni to bolo v prd... ja som bol od nedele vo frans u atlanticu v nadeji ze sa zohrejem a ono hovno. vsade pod 0. a kalamita ma zastihla vcera na dialnici u plzne. masaker. som skusil po com vlastne ideme(vozovka), som sa orosil. len valit a nebrzdit

pjekne
mimino   [12.02.2010 17:23:11]

...takze kto najviac picoval na bezka?:-)
a ja som uplne zabudla ze duli ma sadru, toz klobuk dole, priatelia.
ale nakoniec toho snehu nebolo moc

Pigi
Mon   [12.02.2010 23:07:21]

Týmto autorizujem Peťkovu interpretáciu vzniku mena nášho psíka. Takže nech žije PIGI. :-)

Dve pripomienky
esak   [13.02.2010 09:19:50]

Rád by som poukázal že na fotografii č.3 je zachytený aj nemý člen našej výpravy - zelený rocksak. Nebojácne sa nechal niesť nehostinnou prírodou a dokonca sám svojim zeleným pevným a životom ošľahaným telom chránil termosku, ktorá s citom podobným tomu materinskému vo svojom náručí niesla kuracie stehienko.

Na fotografii č.4. je zasa zachytené tričko AB/CD, za ktoré ďakujem komunite HCI. Aj na tom, že je ten nápis rozmazaný vidno, aká bola znížená viditeľnosť.

pekne
jouza   [13.02.2010 10:43:47]

už keď som čítal plán,že 12km v daných podmienkach vám bude trvať 3hod,tak som sa tu chichúňal nad Bezkovým optimizmom.Pôvodne som mal v pláne ísť s vami,ale prednosť nakoniec dostal výstup z Omšenia na Baske a do Dolnej Poruby,taktiež sme boli prvolezci v neprešlapanom teréne.Tu je zopár FOTOS

re: pekne
bezo   [13.02.2010 12:55:21]

pozeram, ze ste mali este viac snehu ako my. Musime dat nejaku spolocnu turu v najblizsej buducnosti, napriklad aj buduci vikend. Co ty na to Jouza?

fotky
marcel one   [13.02.2010 15:33:11]

doplnim sem svoje poznatky z tohot naucneho vyletu a aj obrazovy material )

ad: fotky
marcel one   [15.02.2010 12:56:00]

stalo sa.. fotos a aj mojich pár slov pridaných..enjoy

ad: pekne
marcel one   [15.02.2010 12:56:54]

Jouzove momentky su ako obyčajne paráadne.. :_)

jouzááá
jouza   [19.02.2010 18:13:49]

už sa teším,keď to vyskúšam- V PLNEJ POLNEJ :)))

Kódovanou rečou
esak   [20.02.2010 00:31:29]

ťák ťó jé pářáďňá výšťřój. hňěď ákô šä óťépĺí šúp š ňóú ňá ďúbôveč

Zhodnotenie
esak   [20.02.2010 00:33:59]

naschvalne pisanie s makcenmi a dlznami je daleko tazsie ako bez diakritiky

zaujimave ale je, ze citanie a pochopenie jedneho aj druheho a dokonca aj normalneho textu je bezproblemove

vystroj
bezo   [20.02.2010 10:44:34]

vyzera to dost extremne... jouza, kde to planujes vyskusat?

itrneeastné
právnik patrik   [20.02.2010 10:45:03]

varj sčatí na pnochepoie ttxeu aby si nmezaneil pvré a pdnosleé pmesíno sovla

vystroj
marcel one   [20.02.2010 11:00:59]

vidi, ze sa na Slovensku rodi druhy reinhold messner )) parada jouza, kedy si domof zaobstaras umelu stenu?

via ferrata
jouza   [20.02.2010 15:16:29]

alebo po nemecky klettersteig alebo zaistena cesta. Na sebe mam ferratovy set,u nas nie su na to vybudovane cesty,ale v Alpach je ich cez 1000,a je to dost popularny sportik.Najblizsie zacinaju uz tot za Viednou,napr TU.Nejake zakladne info najdete napr.tu.

ad: via ferrata
marcel one   [20.02.2010 16:01:32]

Jouza, paradne, len tak dalej, pozeral som tie odkazy, zaujimave :)

ferrate
mimino   [20.02.2010 21:01:04]

jojo je to super, jednu lahsiu cestu som skusil na garde je to bomba
toz jouza ked budete planovat nejaku tu feratku daj vediet. mozno sa pridam,

hokej SVK-CAN
bezo   [25.02.2010 09:27:59]

hrame v sobotu 3:30 hod... Co vyspekulujeme?

ad: SVK-CAN
marcel one   [25.02.2010 13:46:35]

hmmm, no niekde by sme to mohli ist pozerat. ake mame moznosti? ak nechceme sediet lokalne f podniku, tak jedine u niekoho (ja, u esaka ako minule, u beza..) takze?

re: SVK-CAN
bezo   [25.02.2010 19:35:24]

pomenujme veci pravymi menami: z nas troch mam najvacsiu telku ja, takze u mna? ...

ad: re: SVK-CAN
marcel one   [25.02.2010 20:43:31]

ok, kedze sme pomenovali veci pravymi menami, a kedze mas najvacsi stvorec, tak mozeme kukat u Teba )

svk-can
mimino   [26.02.2010 10:38:57]

tak pani ako to vidite. pepici nam moc sanci nedavaju. napr.tipsport dal kurz 1.25 na can, 9 na svk. prekvapime?

ad: svk-can
marcel one   [26.02.2010 11:13:48]

Noo, precital som si teraz nejake clanky. Nasi si veria, co je dobre, mam pocit, ze sa stihli uz akotak zohrat, aj ked Filc ma urcite este cosi f zalohe. Vsetci hraju naplno, a myslim si, ze proti Kanade sa budu este extra snazit, aby prekvapili. nase muzstvo na to ma, tak by som ho nepodcenoval a kanadania to vedia. Ten kurz je zaujimavy, no uvidime, reakcie pepikov f diskusii na hokej.sk su take, ze vacsina tam nam drzi palce, az na niektorych chudakov, co to nemozu rozdychat.. Bude to kvalitny hokej, tesim sa..

mimino
pravnik patrik   [26.02.2010 12:58:39]

..ujeb 2ku za liter.. :)

co su to za nemiestne zarty?
bezo   [26.02.2010 18:04:28]

kto pochybuje o vitazstve nech prvy hodi kamenom...

ad: co su to za nemiestne zarty
marcel one   [26.02.2010 18:24:33]

nikto nezartuje, ja drzim nasim hokejistom palce :) kanada pojde do píč

svk-can
mimino   [28.02.2010 15:16:52]

tak a mame bramboru. este ze som neujebal ten liter. aj ked som otom rozmyslal, ale za menej.a s tou kanadou nic moc,az na tenkoniec. a s finskom som nevidel, je to skoda, ale je to len sport

dost bolo hokeja..
marcel one   [28.02.2010 17:43:30]

no hokej je skoda.. /

afrikaaaaaa!
pravnik patrik   [28.02.2010 18:14:40]

..ano, slovensko ma skvelych hokejistov.. ano, slovensko ma uz aj skvelych futbalistov.. afrikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

ad: afrikaaaaaaa!
marcel one   [28.02.2010 19:50:41]

no futbalek bude tiez pasia, sa tesim :)

ina jeba
bezo   [01.03.2010 07:42:10]

vcera vecer USA-CAN ina jeba no zaspal som pri 3.tretine. Ale keby som bol v Jacku....

Bezko
esak   [01.03.2010 09:16:57]

ze sa nehambis toto napisat, ze si zaspal. bolo este predlzenie a rychla smrt.
babrak

opekačka ?
bezo   [05.03.2010 07:38:35]

vonku zúri piatok tak ma napadlo, či v sobotu 6-teho nespáchame opekačku na Dubovci...

ad: opekačka ?
marcel one   [05.03.2010 08:33:10]

hmmm, zaujimave napady mas.. )

re: opekacka
esak   [05.03.2010 09:57:38]

my sme pravdepodobne v dubodieli, takze

???
bezo   [05.03.2010 10:15:27]

takze co?

fakticka..
marcel one   [05.03.2010 10:28:45]

ja mam zajtra (t. j. f sobotu) o 8:00 rano to fotenie f tatre f TN a neviem, kedy budes ready, takze nemozem nic slubit..


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008