Záhady pretlaku

Článok uverejnený: 07.05.2010 11:52:00
Počet reakcií: 5 / chcem sa vyjadriť

 

Priatelia

    Všade okolo nás sa dejú veci čudesné, tajomné, pre niekoho nezrozumiteľné ba dokonca až nepochopiteľné. Aby sme vniesli plamienok svetla do tmy poznania rozhodli sme sa preskúmať vzájomnú súvislosť medzi dvoma samostatnými prírodnými živlami. Túžba zistiť základnú prapodstatu vzájomnej koexistencie ohňa a vody v jednom priestorovom bode nás priviedla k prekvapivým záverom. Ako všetky veľkolepé objavy v histórii ľudstva tak aj naše terajšie poznatky sme získali takpovediac náhodou pri úplne inom pokuse. Celý príbeh sa odvinul z opačného konca a následky svojím významom prekonali naše predpoklady.

Na veľkonočnej chate v obci Hrabovo sme sa priateľom Predsedom rozhodli v praxi overiť žiaruvzdornosť obyčajnej jeden a pol litrovej plastovej fľaše. Možno vám to pripadá zvrátené a mierne infantilné ale nenechajte sa zmiasť pretože aj tá najnepodstatnejšia vec má svoje pevné miesto v časovej osi dejín. Výsledok pokusu bol nesmierne dôležitý pre ďalší vývoj nášho hydropohonu, ktorého konceptuálna štúdia bola predstavená pred rokom v inom článku. Simuláciou požiaru na štartovacej rampe sme testovali ohňovzdornosť rakety. Podotýkam, že naše hrubé odhady sa do bodky naplnili a nádrž s palivom úspešne zniesla pekelné podmienky. Inými slovami, umelohmotná jeden a pol litrová fľaška bez problémov vydrží v ohni pokiaľ je naplnená vodou. Jediným vedľajším efektom je ohrev vody, ktorá je po čase privedená do varu a následne sa odparuje čo sa dá využiť na iné podružné činnosti napr. pri opekačke na umytie mastných rúk v teplej vode. Ako test pokračoval a my sme sa viac menej nudili napadla ma skvostná myšlienka, ktorá priniesla nemálo vzrušenia a zahnala nudu. Šmahom ruky som fľašu v ohni zatvoril originálnym vrchnákom aby sme si overili tlakuvzdornosť palivovej nádrže. Vďaka vysokej teplote a neprítomnosti vody v dôsledku odparovania sa hrdlo fľašky začalo mierne deformovať a pod vrchnákom sa vytvorila netesnosť, cez ktorú unikal nahromadený tlak. Neskrotená sila vodnej pary sa dostala do rovnovážneho termodynamického stavu so skupenským teplom dodávaným okolo šľahajúcimi plameňmi. Vizuálny efekt bol nulový čo nás prinútilo pokus ukončiť. Priblížil som sa k testovanému objektu a snažil sa o jeho vytiahnutie z ohňa pomocou palice. Po naklonení fľašky bola spustená nekontrolovateľná termodynamická reakcia, ktorá prekonala naše očakávania. Vodná para sa stala pánom situácie.

 

 

 video 1 - Fľaša

Posilnený vlastnou stupiditou sme neodolali a v ohni skončila aj uzatvorená plná plechovka piva. Jej správanie bolo vopred odhadnuteľné. Napriek tomu pokus neskĺzol do rutiny a s napätím sme čakali na výsledok. Na naše prekvapenie plechovka vzdorovala nepriazni osudu a vydržala v ohni dlhšie ako dve minúty (presne 2 min 13 s). Zaujal nás spôsob a razancia následnej explózie. Najslabším konštrukčným článkom plechovky je nalisovaný a olemovaný vrch. Očakávali sme, že sa pretlak uvoľní cez otvor na pitie čo sa však nestalo napriek tomu, že je z vonku narezaný kvôli ľahkému otvoreniu. Viac vám však prezradí druhé video. 


video 2 - Plechovka

Naše testy neboli len roztopašou dvoch mierne podnapitých vysokoškolsky vzdelaných mladých mužov ale sledovali významnejší cieľ tým, že vniesli osvetu medzi obyčajný pospolitý ľud. S odvahou a nasadením sme detailne preskúmali pretlakové charakteristiky bežne dostupných predmetov ako je fľaša minerálky alebo plechovka piva. Teraz už vieme, že znesú oveľa väčšie zaťaženie ako pri bežnom zaobchádzaní. Naša predstava o svete je zase o kúsok bezpečnejšia...

 

 

bezo (miestny loser a povaľač)
              bezo@hocikto.info

 

Reakcie k článku

vedecká poznámka
marcel one   [07.05.2010 12:45:43]

Bezo, som rád, že ste si s Precedom pri fšetkej tej roztopaši našli čas aj na podstatné vedecké práce.. ) výsledku Vášho výskumu spolu s neprehliadnutelnými výsledkymi nás posunuli zase o krok fpred..

re marcel
beny   [07.05.2010 23:12:56]

a bude to stacit,myslis??? treba si dat 1:05s

bolo to naskodu
beny   [07.05.2010 23:17:46]

nebolo by rozumnejsie to pivo vypit...sice to bol Corgon ale aj tak....nabuduce tam hodte plechovku trencianske parky alebo bravcove vo vlastnej stave...


PS: kvalitny prispevok plus video zlozka





V I T A A A J !!!

hokej SVK-FIN
bezo   [17.05.2010 07:55:22]

dnes pozerame v Jacku 16:00

hokej SVK-GER
brano   [18.05.2010 09:33:42]

dnes zase pozerame hokej v Jacku 16:00


Web Address Email Address Bold Text Italic Text Underlined Text
 

 

 

 

hocikto>info (c) 2008